стрелец, Пенсакола
На снимката: Мохамед саид Алшамрани, снимка: Ню Йорк поуст

Четирима души са убити, а най-малко осем са ранени при стрелбата в базата на американския флот във Флорида, заяви пред репортери Дейвид Морган, шериф от окръг Ескамбия. Пресконференцията му беше излъчена от „Фокс Нюз“.

Инцидентът е станал във военноморската въздушна станция база Пенсакола във Флорида. ВМС на САЩ съобщиха по-рано за елиминирането на заподозрения. Властите в момента разследват. Губернаторът на Флорида Рон Десантис заяви, че стрелецът е от Саудитска Арабия – същата националност като 15 от 19-те мъже, участвали в атентатите на 11 септември, някои от които се бяха обучавали в гражданско училище за полети във Флорида.

„В момента са известни четири смъртни случая. Осем души бяха откарани в болници, един от тях по-късно почина (един от четиримата загинали)“, каза Морган.

Шерифът обясни, че заподозреният за стрелбата също е сред загиналите.

Сред пострадалите, според Морган, са двама представители на правоохранителните служби. В момента те са в болница. Единият от полицаите е ранен в ръката, другият в коляното, нищо не застрашава живота им, допълни шерифът.

Съобщава се, че стрелецът е саудитски военен, който се обучавал в Щатите – Мохамед Саид Алшамрани. Той осъдил Америка като „нация на злото“ в онлайн манифест преди откриването на огън в петък във военноморската база на САЩ.

Групата SITE, която следи джихадистките медии, идентифицира нападателя, заявявайки, че той е публикувал кратък манифест в Туитър, който гласи: „Аз съм срещу злото, а Америка като цяло се превърна в нация на злото. „

„Не съм против вас, защото сте американци, мразя ви заради вашите свободи, мразя ви, защото всеки ден подкрепяте, финансирате и извършвате престъпления не само срещу мюсюлманите, но и срещу човечеството“, гласи неговият манифест.

От ABC News съобщиха, че следователите работят, за да установят дали наистина манифестът е написан от стрелеца.

Профилът в Туитър, на който беше публикуван манифестът – който също осъжда подкрепата на САЩ за Израел и включва цитат от починалия лидер на Ал Кайда – саудитеца Осама бин Ладен – е блокиран.

Десантис каза на пресконференция, че „правителството на Саудитска Арабия трябва да направи нещата по-добри за тези жертви. И мисля, че те ще имат дълг тук, като се има предвид, че това е един от техните хора.“

Капитан Тимъти Кинсела заяви, че стрелецът е стажант в авиацията, един от „няколкостотин“ чуждестранни студенти в базата.

Шестима саудитци бяха задържани след стрелбата, включително трима, които бяха видени да снимат цялата атака, съобщи в. „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на човек, запознат с първоначалното разследване.

Стрелецът бил въоръжен с 9-милиметрова пистолет „Глок“, закупен на място, съобщава вестникът. Имаше увеличен пълнител, освен това стрелецът разполагал с четири или шест резервни пълнителя, пише „Ню Йорк Таймс“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!