Габриела Наплатанова
Снимка: Gabriela Naplatanova/Facebook

Дългогодишният репортер на bTV и член на Съвета за електронни медии, излъчен от квотата на президента – Габриела Наплатанова, ще е временно изпълняващ длъжността председател на регулатора.

Наплатанова ще поеме поста от 28 април до 27 октомври. След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева.

Такова решение бе взето на извънредно заседание на регулатора днес след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора.

Предложението Наплатанова и Велева да изпълняват длъжността в два последователни периода от по шест месеца бе направено от Пролет Велкова – член на регулатора. То бе подкрепено от Пролет Велкова, настоящия председател на СЕМ Соня Момчилова, Габриела Наплатанова и Симона Велева.

Галина Георгиева гласува с „въздържал се“.

Според процедурата за избор на председател на СЕМ решението се взима с квалифицирано мнозинство. Ако такова не бъде постигнато в три поредни гласувания, то нов председател се избира с обикновено мнозинство.

При липса на решение и на четвъртото гласуване се избира изпълняващ длъжността председател на регулатора.

В рамките на обсъжданията номинирани за председател на СЕМ бяха членовете Габриела Наплатанова и Симона Велева. Нито една от двете кандидатури не събра необходимия брой гласове на проведените четири заседания.

Досегашният председател на СЕМ Соня Момчилова бе начело на регулатора в два последователни мандата, като настоящият ѝ изтича в неделя, на 28 април.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук