Британска компания сключи договор за 280 000 евро с Европейската космическа агенция за извличане на кислород от лунните скали, съобщава Евронюз.

Компанията „Metalysis“ от Североизточна Англия ще може да извлича газ от скалите в лаборатория и се надява да адаптира допълнително този процес, за да работи на лунната повърхност. Ако това стане, може да отвори възможността за изграждане на съоръжения на Луната, които произвеждат кислород и ценни материали на повърхността. Производството на кислород на Луната би заобиколило скъпата възможност за транспортирането му там. Някои се надяват, че това може да е предшественик за създаване на постоянна база и дългосрочно изследване на космоса.

Марк Саймс, старши преподавател по химия в Университета в Глазгоу, каза пред Евронюз, че почти половината от масата на лунните скали е кислород.

„Процесът е разработен със система в лабораторията за производството на метали от техните руди“, каза Саймс. „Лунните скали се поставят в устройство, през което преминава електрически ток и генерира кислород и метални сплави“, добави той, обяснявайки, че този процес все още е в ранен етап. Специалистът заяви, че се надява работата „да даде възможност на хората да провеждат научни изследвания на Луната“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук