напитка

Столетници твърдят, че тайната на дълголетието им е именно, ежедневната употреба на тази райска напитка, която се прави в периода на късната есен.

Нарязвате на шайби малки, полуузрели ябълки дивачки, които увивате в малко вързопче от марля или тензух, в друго вързопче слагате шипки, трънки, круши, в трета слагате синапено семе, което спира ферментацията. Съотношението плод-вода е 1/3. Никаква захар. Няколко дни лютото в съда (бидонче или каче) стои на стайна температура. След като започне да добива цвят и лека, фина резливост, претакате и оставяте съда на студено. Наливате си, след което добавяте толкова вода, колкото люто сте си отсипали. Така ще имате великолепната витаминозна напитка чак до късна пролет. Важно е да се отбележи, че плодовете не се махат, а стоят постоянно в съда, пише в блога Станимака – духовно наследство. Консумира се добре охладено, с малко мед, захар или за абсолютен разкош със сироп от бял бъз.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук