Забрана за финансиране на вероизповедания от чужди държави, предвижда проектозакон на служебното правосъдно министерство. Целта е да се осигури по-ефективно прилагане на конституционната забрана за използване на религията за политически цели.

Прави се уговорката, че с оглед на спецификата на някои религиозни институции, като например Католическата църква, която е подчинена на Ватикана, може българската държава да уреди чрез международен договор подобни отношения.

Освен това, партиите, коалиции и инициативни комитети, които системно нарушават забраните, ще бъдат заличавани от регистрите. Промените забраняват чужди граждани да представляват български юридически лица.

Други промени гласят, че се въвежда експедитивен механизъм за действие от страна на правораздавателната система в неотложни случаи, когато е налице използване на религията за политически цели и срещу националната сигурност. Предложенията на служебния правосъден министър Мария Павлова предвиждат и нови изисквания относно финансирането на вероизповеданията.

Забраняват се анонимните дарения над 1000 лв., от партии и от чуждестранни организации.

Служебното правителство възнамерява да затегне режима по придобиване на българско гражданство. Предложенията засягат промени, както Закона за българското гражданство, така и Закона за вероизповеданията, Закона за политическите партии и Изборния кодекс.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук