Снимка: Нюзуик

Русия изпробва ракета, способна да удари сателити в орбита, съобщи в сряда върховният американски космически генерал. Руската антисателитна ракета (известна още като „ASAT“) е в състояние да унищожи спътници в ниска земна орбита, според американското космическо командване, което проследява теста.

„Още един пример, че заплахите за американските и съюзническите космически системи са реални, сериозни и нарастващи – казва в изявление генерал Джон Реймънд, командир на американското космическо командване и началник на американските космически сили – Този ​​тест е допълнително доказателство за лицемерното застъпване на Русия за предложения за контрол на оръжия в космоса, предназначени да ограничат възможностите на Съединените щати, без да имат намерение да спират своите програми за противокосмически оръжия.“

Пентагонът отбеляза, че тестът идва малко след като двойка руски космически апарати се приближи до шпионски спътник на САЩ. Реймънд каза, че тогава космическият съд на Русия е показал „необичайно и смущаващо поведение“. Той специално посочи Русия заради разработване на технологии, които могат да навредят на американските системи в космоса, като заяви, че последните маневри могат да „създадат опасна ситуация в космоса.

Русия за последно проведе тест на своята противосателитна ракетна система PL-19 Nudol през декември 2018 г.

Антисателитните ракети не са нова технология, но само няколко от световните суперсили са успели да разработят и докажат възможностите си. Миналата година Индия се присъедини към тази ограничена група, когато по време на тест унищожи спътник. Но антисателитните тестове, които унищожават космическите съдове, имат широко значение и дори мънички парчета отломки могат да застрашат други спътници в орбита.

Некласифициран доклад от Националния център за въздушно и космическо разузнаване или НАСИК обяснява как Китай е провел антисателитен тест през 2007 г., който доведе до много космически боклуци. На надморска височина от около 800 километра Китай унищожи един от собствените си метеорологични спътници със сателитна ракета. Въпреки че тестът беше успешен, спътникът се разцепи на хиляди парчета, които продължават да се стрелкат наоколо в орбитален облак от опасни отломки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!