Талибани стоят на стража близо до превозно средство, използвано за изстрелване на ракети на международното летище Хамид Карзай в Кабул, Афганистан, 30 август 2021г.

Девет души, членове на едно семейство, включително шест деца, бяха убити при удар на американски безпилотен самолет. Той е бил насочен към превозно средство в жилищен квартал на Кабул, съобщи близък на мъртвите пред журналисти.

Най младата жертва е 2-годишно момиченце, „Те бяха „обикновено семейство. Ние не сме ИДИЛ и това беше семеен дом, където братята ми живееха със семействата си“, каза брат на един от убитите.

Съседи и свидетели на удара казаха пред CNN, че са загинали няколко души, включително деца. „Всички съседи се опитваха да помогнат и носеха вода, за да потушат огъня. Видях, че има пет или шест души загинали“, казва съсед пред CNN.

В неделя САЩ извършиха отбранителен въздушен удар в Кабул, насочен към предполагаем атентатор-самоубиец на ИДИЛ-К, който представлявал „непосредствена“ заплаха за летището, съобщи Централното командване.

Изглед на щетите, причинени от удара в Кабул, Афганистан, 29 август 2021г.
Изглед на щетите, причинени от удара в Кабул, Афганистан, 29 август 2021г.

Американските военни признаха по-късно, че има съобщения за цивилни жертви след удара. „Знаем, че е имало мощни последващи експлозии в резултат на унищожаването на превозното средство. Възможно е те да са причината за допълнителните жертви. Не е ясно какво може да се е случило и ние разследваме допълнително“, каза кап. Бил Урбан, говорител на Централното командване на САЩ в изявление.

Американските сили се надпреварват да завършат евакуационната си операция преди крайния срок във вторник, под заплахата от нова терористична атака. Припомняме, че амоубийствен атентат пред портата на летището в четвъртък уби 13 американски военнослужещи и най-малко 170 цивилни.

Неделният удар с безпилотни самолети по превозно средство е вторият от американските сили, насочени срещу терористичната група ISIS-K за период от три дни.

Талибаните, които сега контролират Афганистан, осъдиха удара по -късно в неделя, като заявиха, че САЩ са нарушили суверенитета на страната.

Как се стигна до удара

Превозното средство, към което е бил насочен неделния въздушен удар се намирало до жилищна сграда и в него се е возил един атентатор -самоубиец. Остава неясно дали превозното средство е било кола бомба, или атентаторът го е използвал за транспорт.

Представител на Пентагона каза пред CNN, че според първоначалните доклади целта е била превозно средство, като за него се е смятало, че вози няколко атентатора.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в събота, че има информация за „поредна терористична атака на летището в Кабул, която е много вероятна в следващите 24-36 часа „. Посолството на САЩ в Кабул предупреди всички граждани на САЩ незабавно да напуснат района на летището.

Президентът Джо Байдън, Джил Байдън и министърът на отбраната Лойд Остин наблюдават пристигането на телата на загиналите американски военнослужещи в Дувър, Делауеър, САЩ , 29 август 2021г.
Президентът Джо Байдън, Джил Байдън и министърът на отбраната Лойд Остин наблюдават пристигането на телата на загиналите американски военнослужещи в Дувър, Делауеър, САЩ , 29 август 2021г.

Белият дом съобщи, че около 2900 души са били евакуирани от Кабул за 12 часа в неделя. В евакуацията са взели участие 32 американски военни полета и девет коалиционни полета.

Байдън пътува до военновъздушната база Дувър в Делауеър, за да скърби със семействата на 13 -те американски военнослужещи, загинали при нападението в четвъртък, докато телата им бяха върнати на американска земя.

Отговорност за нападението поеха Идил – Хорасан, но не представиха никакви доказателства в подкрепа на твърдението.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!