Coca-Cola
Източник: Coca-Cola

Coca-Cola ще тества хартиена бутилка като част от по-дългосрочна цел за премахване на пластмасата от опаковката й изцяло, съобщи Би Би Си.

Прототипът е направен от датска компания от изключително здрава хартиена обвивка, която все още съдържа тънка пластмасова обвивка.

Но целта е да се създаде 100% рециклируема бутилка без пластмаса, способна да предотврати изтичането на газ от газирани напитки.

Също така трябва да се гарантира, че влакната, от които е изградена новата опаковка, няма да се отлепват при контакта с течността.

Това би представлявало риск от промяна на вкуса на напитката – или потенциално да наруши проверките за здраве и безопасност.

Но индустриалните гиганти подкрепят плана. Coca-Cola например си е поставила за цел да произведа нула отпадъци до 2030 г.

Миналата година Coca-Cola бе класирана на първо място сред замърсителите с пластмаси от благотворителната група Break Free From Plastic.

Под напрежение

Компанията Paper Bottle Company или Paboco е датската фирма, която стои зад разработването на бутилката на хартиена основа.

Част от предизвикателството е да се създаде структура, способна да устои на силите, упражнявани от газираните напитки. Тъй като те се бутилират под налягане.

Освен това хартията трябва да може да се формова, за да създаде различни форми и размери на бутилките за различни марки и да поема мастило за отпечатване на етикетите им.

След повече от седем години работа в лабораторни условия, фирмата е готова да да направи тест на своя продукт с плодовата напитка Coca-Cola Adez това лято в Унгария. Първоначално това ще включва 2000 бутилки, разпределени чрез местна търговска верига.

Други компании

Absolut, производителят на водка, също ще тества 2000 хартиени бутилки в Обединеното кралство и Швеция на своята предварително смесена газирана малинова напитка.

А компанията за производство на бира Carlsberg също изгражда прототипи на хартиена бутилка бира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!