Индия

Австралийските граждани, които се връщат в страната си от Индия, могат да получат до пет години затвор и глоби, след като правителството обяви пътуването за временно незаконно.

Министерството на здравеопазването заяви, че решението е взето „въз основа на дела на хората в карантина, които са заразени с Covid-19 в Индия“.

По-рано тази седмица Австралия забрани всички полети, идващи от Индия.

В Индия има около 9000 австралийци, 600 от които са класифицирани като числящи се към уязвимите групи.

Това ще бъде първият случай, в който в Австралия завръщането у дома ще бъде криминализирано, съобщават австралийски медии.

Един лекар заяви пред ABC, че ходът на правителството е непропорционален на заплахата, която представляват завръщащите се от Индия.

„Нашите семейства буквално умират в Индия отвъд океана … да нямат абсолютно никакъв начин да ги измъкнат – това е изоставяне“, казва личният лекар д-р Вайом Шармър.

От понеделник на всеки, който е бил в Индия в рамките на 14 дни от планираната дата на пристигане в Австралия, ще бъде забранено да влиза в страната.

Неспазването на новото разпореждане може да доведе до петгодишна присъда, глоба от 66 000 австралийски долара (37 000 британски лири) или и двете. Решението ще бъде преразгледано на 15 май, заяви здравното министерство.

„Правителството не взема тези решения с лека ръка“, заяви министърът на здравеопазването Грег Хънт в изявлението си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!