Румен Овчаров

Цената на новите реактори на АЕЦ „Козлодуй“ ще достигне не по-малко от 50 млрд. лв.

Това коментира пред БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той коментира избора на южнокорейската компания Hyundai Engineering and Construction след решение на парламента.

Той обясни, че цената на реактора на Уестингхаус AP1000, който се изгражда в централа в САЩ и още не е въведен окончателно в експлоатация, към настоящия момент струва над 35 млрд. долара.

Овчаров даде и пример с електроцентрала, която се изгражда във Великобритания, която е трябвало да бъде завършена преди 11 години и вероятно ще бъде въведена в експлоатация през 2029 година.

Цената на тази централа е достигнала също 35 млрд. долара, а британски специалисти казват, че, ако сега трябва да се започне изграждането ѝ, тя би струвала 40 млрд. долара.

По думите му предвидените от управляващите 5 млрд. лв. за новите реактори няма да са достатъчни.

„Това е най-голямото икономическо престъпление в историята на България“, обясни той и допълни, че според него тази централа няма да струва по-малко от 50 млрд. лв.

„Те (управляващите, бел. ред.) лобират за компании, които не са изграждали централи“, обясни Овчаров. „Те лобират за парчета, опитват да приберат комисионни от нещо“, каза той, като допълни, че няма доказателства затова, че ще се прибират комисионни, но нямало друга логика, тъй като се избират компании, които не са строили централи.

По отношение на смяната на ядреното гориво от руско с американско, той посочи, че второто е с 30% по-скъпо.

„Ние взимаме старото руско гориво, тъй като американската технология е за старото руско гориво, което вече не се произвежда в Русия, слагаме го, с това произвеждаме по 6 касети на година повече, които няма къде да слагаме. 5 дена ни е по-къса кампанията, с което губим по 20 млн. на година, не знаем какво да правим отработеното ядрено гориво, но правим диверсификация“, каза още той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук