Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

С 20-30% ще скочат цените в ресторантите след връщането на 20% ДДС, каза Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Цените ще се вдигнат чувствително. За определена печалба трябва да имаш оборот, а така ще спадне потреблението. С 20-30% скок на цените трябва да се пренасочат средства в труд“, добави той.

„Основното е, че нашият бизнес е изключително сериозен и специфичен. ДДС е един косвен данък, но в някои случаи в икономиката преминава в пряк. Това е един от основните аргументи за изсветляване на бизнеса ни. При взимане на такова решение държавата имаше съществен интерес. Намалявайки ДДС за нашия сектор, се увеличиха социално-осигурителните прагове и МРЗ с 200 лв.Отправям апел към политиците и да им припомня, че това е визитната картичка на България пред света“, каза още Димитров.

Според икономиста Калоян Стайков такова поскъпване е абсолютно основателно. „Този сектор много лесно прехвърля увеличение на цени, получаваше компенсации за цени на тока, диференцирани ставки“, припомни обаче той.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук