ЦИК

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира възможността предстоящите избори да са 2 в 1 по БНТ.

„Избори „2 в 1“ и и избори на различни дати си има своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата ще се спестят разходи – логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии, заяви тя. 

„Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес. Има различни избирателни права както за избирателите, така и за кандидатите. В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. В европейските избори избирателни секции извън страната се откриват в държавите членки на Европейския съюз, а извън ЕС само там където нашата държава има дипломатическо или консулско представителство, например Турция и Великобритания. Тези две държави са извън ЕС и затова гласуване за ЕП може да има само в дипломатическите ни представителства. При избори за народни представители може да има секции извън страната по целия свят. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините. Те трябва да бъдат в различен цвят на полиграфическата защита на гърба“, допълни още тя.

По думите ѝ, ако изборите са „2 в 1“ се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори.

„Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини. Няма как ЦИК да не обяви обществена поръчка“, заяви Камелия Нейкова.

Според председателя на ЦИК машините работят и тези, които дават дефекти са изключително малко.

„ЦИК е предприела действия да провери флашките – тяхната годност, кои дават дефект и каква част не бива да се използват“, поясни още председателят на ЦИК.

„Поддръжник съм на машинното гласуване. При избори „2 в 1″ работата на секционните избирателни комисии няма да е повече в сравнение с местните избори. Два протокола ще има вероятно. Избирателите трябва да проверят своето избирателно право – дали имат право да гласуват и в двата вида избори“, каза Нейкова.

Тя подчерта, че членовете на СИК трябва много да внимават кого допускат до избори и допълни, че най-голямата отговорност при отчитането на изборните резултати носят именно секционните избирателни комисии.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук