истанбул
Най-вероятно трус ще има в точка между Силиври, Истанбул и Принцовите острови.

Известният турски сеизмолог проф. д-р Ахмет Ерджан вчера направи драматично изявление, свързано с Истанбул и относно вероятно цунами, което може да бъде създадено от голямо земетресение в регионите около Мраморно, Средиземно, Егейско и дори в Черно море. 

В Мраморно море, където се очаква голямото земетресение в Истанбул, с магнитуд 7,5 ще създаде мощни вълни които ще достигнат до брега за много кратко време. Според Ерджан опасността е по-голяма в тесните заливи покрай 16 милионния град.

Инженерът-геофизик проф. д-р Ахмет Ерджан даде информация за размерите на цунамито, което може да възникне след земетресението очаквано на турското крайбрежие. Професорът сподели поредица от публикации в своя акаунт в социалната мрежа Х. Там той също така обясни колко време ще отнеме на

цунамито да достигне бреговете

на Мраморно, Черно, Егейско и Средиземно море след земетресението.

истанбул

Ерджан заяви, че земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер в района на Мраморно море, който включва и

мегаполиса Истанбул, където се очаква

голямо земетресение, може да създаде вълни от 1 до 2,5 метра, а височината на ескалацията на вълната може да достигне до 5 метра.

Според Ерджан, вълните цунами могат да преминат от 50 до 300 метра навътре в сушата. Те могат да достигнат брега в рамките на 4 до 20 минути след земетресението.

Професорът допълни и прогноза за Егейския и Средиземноморския регион: Земетресение предизвикано от разломи там, може да предизвика вълни от 1 до 3,5 метра, а височината на ескалацията на

вълните може да достигне на места 5,5 метра.

Времето за вълни, които имат потенциала да се преместят от 100 до 2500 метра навътре, за да достигнат брега, е от 5 до 30 минути.

истанбул

Черно море ще бъде най-слабо засегнато поради отдалечеността си от сеизвичната активност. Докато разломите в Мраморно море ще имат най-осезателно действие с вертикален компонент в диапазона 1-5 m на вълната. Очакванията са цунамито да достигне бреговете за 4 до 20 минути след земетресението.

В Истанбул се готвят за това бедствие като в крайбрежните райони са означили местата за евакуация със специални табели при аларма за цунами.

Отделът за управление на риска от земетресения и подобряване на

градската среда на Община Истанбул започна

да изпълнява плана за действие срещу цунами. Предупредителните табели са поставени по бреговете на Мраморно море в 17 области. Общо над 100 табели са поставени в много райони.

Целта на мерките е да се сведат до минимум загубите, причинени от възможно цунами.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук