Симидчиев
На снимката: д-р Александър Симидчиев

Няма основания новата мутация на коронавируса да ни плаши, каза в интервю пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подчерта, че мутацията е открита още април месец от български автори.

„Това, което в момента установяват в Англия, те го установяват на базата на това, чи имат нужния тип апаратура почти във всяка болница и когато правят опдобен тип секвениране, наблюдават този вирус, който в момента се разпространява там. Но дали това е вирус, който се рзпространява от останалата част на Европа към Англия, те не могат да отговорят. Просто наблюдават този вирус, който се рзмножава по-бързо спрямо „класическия“, който имаме до момента… Въпросът е дали този вирус е прескочил от Европа към Великобритания, или може да прескочи обратно в Европа“ – разясни той.

Д-р Симидчиев добави, че коронавирусите са изменчиви и много често част от генетичната им информация се променя. Подчерта също, че тази мутация я има и в Южна Африка.

Пулмологът не споделя опасенията, че новосъздадената ваксина няма да бъде ефикасна срещу мутацията на коронавируса, защото тя не е чак толкова голяма и с нея той добива само „леко еволюционно предимство“ – по-лесно се разпространява:

„Новият вирус трябва да е съществено различен, за да има нужда от нова ваксина, а той не е такъв… Колкото повече се намножава вирусът в населението, толкова по-голяма е възможността да мутира. Затова трябва да се ограничи разпространението му.“

Според д-р Симидчиев в реакцията срещу коронавируса не бива нито да има подценяване, нито да е прекалена.

„Разумната достатъчност е нещо характерно за научния подход. Всичко останало е или свръхреакция, или недостатъчна реакция. За ад имаме научен подход, трябва систематизирано да разглеждаме всеки един аспект на тази инфекция. За голямо съжаление това, което се случи при широката медийна изява на този вирус е, че всички почнаха да разбират адски много от темата и тя стана много актуална и желана за постоянно ежедневно експониране, в резултат на което стана много гореща за всякакви медии и новините започнаха да пътуват по-бързо от фактите“ – каза той.

Специалистът е категоричен, че проблемът трябва да се остави на медицинските експерти за решаване. Той подчерта, че единственият подход, който вирусът има, е да заразява, а единственият начин да му попречим, е „ако имаме обединено научно-медицинско мислене за справянето с него“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!