Данаил Кирилов
на снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че няма да подава оставка, защото „новината за мониторинг от ЕК е интрига”.

Пред БНТ Кирилов каза:

„Не сме обект на мониторинг по смисъла на механизма за сътрудничество и оценка, по който в края на миналата година получихме последния доклад от главния секретариат на ЕК. Който доклад беше обявен за последен и беше обявено, че сме изпълнили критериите по удовлетворителен начин“, подчерта министърът.

И добави:

„Това не беше препоръка. Тук се лееше манипулация между три инструмента. От една страна това е механизма за сътрудничество и оценка, който ние познаваме повече от десет години. Новостартиращ механизъм на Европейския съюз механизъм за проверка на върховенството на закона, който още официално не е стартиран, защото още не са уточнени окончателно правилата, по които ще се осъществява. И така наречения Европейски семестър, от където от едно изречение се целиш да се постигне внушението, че механизмът за сътрудничество и оценка не е приключил“, обясни Кирилов.

Той добави, че механизмът за върховенство на закона е по отношение на всички 28 държав членки.

„Тоест ние от миналата година, с приключването на последния доклад, имаме възможността да стъпим наравно с всички други държави членки. От три финални заключителни факта, два са осъществени, третият поради промяната на ЕК остана да се приключва. По отношение на нас ще се прилагат в еднаква степен всички контролни и мониторингови механизми, както в другите държави-членки. Много други държави-членки имат много по-сериозни проблеми с върховенството на закона, отколкото ние в България“, каза още министърът.

Министърът каза, че оставката му винаги „е на дневен ред”.

„Няма да я подавам, защото това е интрига. Интрига, която тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тази интрига беше подхваната от точно определени конкретни лица, които съгласувано извъртяха информацията и въведоха в заблуждение обществото . В този случай заради този подход няма да подам оставка. Това не означава, че след половин час няма да има друго основание или друга причина, по която да поискам да си подам оставката“, добави още министърът на правосъдието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!