ЕСПЧ

През 2021 г. Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) се е произнесъл по 60 дела срещу България. По 37 от тях е постановил решение по същество. Размерът на изплатените обезщетения по осъдителни решения на ЕСПЧ през 2021 г. е 740 598 лв.. От тях, 228 318 лв. са по сключени приятелски споразумения и едностранни декларации.

В Деветия годишен доклад за изпълнението на решенията на ЕСПЧ по дела срещу България за 2021 г., се посочва, че България е на 14-то място по брой висящи жалби (623) и на 17-то място по брой висящи жалби на глава от населението.

По брой дела в засилена процедура България се намира все още на челните места в класацията на страните членки, което я поставя на 6-то място след Русия (16%), Украйна (15%), Турция (11%), Румъния (10%) и Италия (7%). Това са групи дела, поставящи структурни и системни проблеми.

В началото на 2021 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, в която посочи България като една от 10-те страни членки, които най-много бавят изпълнението на решенията на ЕСПЧ и подчерта, че са необходими допълнителни усилия, като се засилят механизмите на координация между различните институции.

В отговор междуведомствена работна група изготви проект, а правителството прие Пътна карта за изпълнение на решенията на ЕСПЧ. Документът очерта най-належащите мерки от законодателен характер за изпълнение на решенията, от компетентността на изпълнителната власт, определени бяха съответно срокове и отговорни институции за изготвяне на проекти за изменение на нормативни актове.

Като най-съществен проблем в неизпълнение в Доклада са идентифицирани групата дела, свързани с неефективността на наказателните производства и структурния проблем относно липсата на механизъм за независимо разследване на главния прокурор. Виж повече.

За съжаления гореспоменатата сума няма да излезе от джоба на депутатите, които остро се противопоставят на съдебната реформа, или на прокурорите и съдиите, които допускат процесуални нарушения, а от българските граждани. Правосъдието има смисъл тогава, когато се наказват виновните. В този случай потърпевши са невинните. Това е признак на особен вид садизъм, характерен само за нашата страна.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук