Дания даде разрешение за изграждането на „Северен поток-2″. Датската енергийна агенция издаде разрешение на компанията „Nord Stream 2 AG за изграждането на газопровода през континенталния шелф на Дания югоизточно от Борнхолм в Балтийско море, се казва в изявлението на регулаторния орган.

Според оценката на агенцията този маршрут е най-безопасният и отговаря на екологичните норми.

„Северен поток-2“ на практика е построен, неговото пускане в експлоатация е планирано за края на 2019 г. По-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер прогнозира, че за изграждането на тръбопровода през датски води ще са необходими около 5 седмици след получаването на разрешение от властите на страната.

Проектът включва изграждането на две газови връзки с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. По-рано Германия, Финландия и Швеция издадоха разрешение за строеж, като остана само Дания.

Някои страни са против „Северен поток-2“ – предимно Украйна, която се страхува да не загуби приходи от транзита на руски газ, и САЩ, които имат амбициозни планове за износ на своя втечнен природен газ в Европа.

Латвия, Литва и Полша съвместно заявиха, че не одобряват проекта – техните лидери са уверени, че той е политически.

Русия многократно призовава да не се възприема газопроводът като инструмент за влияние. Според Владимир Путин, Москва разглежда проекта изключително като икономически.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!