храни, магазин

Държавата предлага на търговските вериги да продават на достъпни цени стоки от първа необходимост.

Става въпрос за девет типа храни, уточни министърът на икономиката Богдан Богданов при представянето на инициативата „Достъпно за Вас“.

По думите му идеята, която предстои да бъде обсъдена с бизнеса на среща утре в министерството, е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи, съобщава БНТ.

Става въпрос за пресни плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни продукти и други, които са основни за малката потребителска кошница.

„Ако успеем да обединим усилия и разчитаме на пазарни механизми, бихме могли да постигнем по-добри ефекти“, подчерта Богданов.

Министърът допълни, че в инициативата могат да се включат и магазини, които продават и нехранителни продукти.

Като привърженик на пазарната икономика и свободната конкуренция, за разлика от предишни опити да се вмени на търговските вериги да продават продуктите под определена цена или да имат таван на надценките, този път инициативата е на принципа на доброволното партньорство и синхрон между държавата и бизнеса“, изтъкна Богданов.

Как се движат цените на храните и инфлацията – коментар на шефа на ДКСБТ Владимир Иванов

Богданов посочи, че се планира кампанията да стартира през ноември месец.

„Идеята е търговските вериги да поставят своеобразно информационно табло с най-добрата за потребителите цена, на която могат да се предложат някои от продуктите от дадена стокова група. Чрез кампанията ще се постигне и информираност на потребителите“, каза още Богданов и допълни, че фиксираните цени на седмична база ще се подават и на НСИ.

По неговите думи кампанията няма задължителен характер и няма да бъдат налагани административни ограничения, напротив – ще бъде отворена възможност за конкуренция и за повишаване информираността на българските потребители.

Министърът призова търговските вериги да работят по-тясно и с производителите. Той акцентира, че инициативата не трябва да става за сметка на производители или дистрибутори на по-ниско ниво от веригата за доставки.

По тази причина ведомството ще предложи на желаещите да се включат в инициативата да се съобразят с механизма Green paper на ЕК за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти.

За да бъдат информирани повече потребителите, Министерството на икономиката предлага продуктовата кошница за съответната седмица да се включи в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук