съдебна палата

Седем години и половина след шумен арест лекарка от ТЕЛК във Враца получи възмездие от правосъдната система. Върховният съд присъди обезщетение за невроложката Р.М., която е завела дело срещу прокуратурата, съобщи БНР. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, потвърди адвокатът на лекарката Светла Генова. По непотвърдена информация става дума за сума между 10 и 20 хиляди лева, която ще трябва да плати държавата. Решението на върховния съд беше третото в нейна полза, след като по-рано се произнесоха районните магистрати от Мездра и окръжните във Враца.

В средата на юли 2011 г. две невроложки от ТЕЛК – Враца и техническата им сътрудничка са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лева от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. Срещу трите дами са повдигнати обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група.

По-късно са освободени от ареста под парична гаранция от 3 000 лева, но обвиненията съсипват добрата им репутация и ги принуждават да си търсят работа в други населени места. Три години след шумния арест обаче прокуратурата прекратява делото, тъй като не може да намери основателна причина да повдигне обвинения срещу набедените в престъпление и да ги изправи пред съда. Една от арестуваните лекарки обаче започва да води съдебни дела, с които да изчисти името си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!