20-километрови санитарни зони ще бъдат създадени около всички индустриални свинекомплекси в България. В тази зона няма да се допуска отглеждането на свине тип „заден двор“ без гарантирана биосигурност, и ще бъде засилен контролът за движение на животни.

Това обяви земеделският министър Десислава Танева след приключилото заседание на Централната епизоотична комисия в Министерския съвет.

Танева добави още, че броят на свинекомплексите е 65, като към днешна дата в три от тях вече е открито наличието на вируса. Министърът обяви още, че до няколко часа ще бъде обявено 22-ро огнище на заразата в ромската махала на Видин и 20 са случаите с дива свиня. Там е открита мъртва свиня.

„По отношение на кланиците. В България има 110 регистрирани кланици. В 67 от тях могат да се колят свине. Те ще могат да извършват дейността си само в присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време с цел да не се допуска клане на нерегламентирани свине“, добави още тя и подчерта, че тези мерки влизат незабавно в сила. На въпрос на журналист дали се разработва ваксина срещу чумата, Танева каза, че американска фармацевтична компания има права за разработването й, но към момента такава няма, и в сегашния момент такава ваксина се очаква най-много, тъй като към момента няма лечение на болестта.

На въпрос има ли съпротива от страна на стопаните срещу умъртвяването на свине в индустриалната ферма в Голямо Враново, земеделският министър обясни, че ветеринарният лекар и собственика й е поискал да бъдат умъртвени само свинете в боксовете, където е открита болестта.

„В момента се взимат проби от всички производствени халета. Такова искане не може да бъде удовлетворено“, подчерта тя.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова българите да бъдат съпричастни и да съдействат на властите.

„Нито една мярка няма да е ефективна ако няма подкрепа от хората. Ние имаме проблем с адекватното съдействие от страна на гражданите, не само собствениците на прасета, кметове на населени места. Без адекватни мерки от тяхна страна трудно ще се справим. Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона прасетата, отглеждани в заден двор се заколват и месото се обработва термично. Съхраняване на месото във фризера може да замрази проблема с месеци“, алармира Дончев.

Вицепремиерът призова месото да не се съхранява, за да не се допусне заразата отново да пламне в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!