Хиполенд

С близо 125 хиляди лева Комисията за защита на конкуренцията глоби компанията за детски играчки “Хиполенд”.

Проблемите между фирмата и държавните институции влязоха в полезрението на медиите, когато в разгара на антиправителствените протести “Хиполенд” стана обект на множество проверки от страна на държавата. Това се случи непосредствено, след като управителят Мариан Колев открито се противопостави на управляващите и се обяви за част от протестиращите.

Сигналът, въз основа на който е наложена глобата е от месец април, но решението на КЗК за нелоялна конкуренция от страна на “Хиполенд” идва 8 месеца по-късно. Той е свързан с онлайн реклама на детски конструктор на разпродажба. Клиентът, който е подал оплакването посочва, че от описанието на страницата на магазина потребителите били заблудени в това, че ако продуктът не е наличен в онлайн магазина, то те ще могат да го намерятв някой от действителните магазини.

„Веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект“, се казва в мотивите към „присъдата“ на КЗК срещу „Хиполенд“.

Глобата, която магазинът трябва да плати е в размер на 0,2% от размера на нетните приходи на дружеството за 2017 г., като причината за тази година е, че тогава е последнията заверен отчет на дружеството в Търговския регистър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук