Специалните части на гвинейската армия обявиха, че са поели властта в страната. Техни представители се появиха в националната телевизия и декларираха, че правителството е разпуснато, конституцията е отменена, а границите – затворени.

Представителите на специалните части на армията в Гвинея обявиха, че са задържали президента Алфа Конде и са поели властта. Местонахождението на Конде е неизвестно.

В декларация организаторите на преврата обявиха, че 83-годишният президент е добре и има достъп до лекарите си. В социалните мрежи се разпространиха и видеоклипове, в които президентът стои на диван, облечен в риза и дънки, и е заобиколен от военни.

 

Вътрешният министър на Гвинея обвини военните, които стоят зад опита за преврат, че са всели страх и ужас в столицата Конакри. По думите му президентската гвардия, с помощта на силите за сигурност, е успяла да отблъсне нападателите.

Според британското посолство в Конакри в неделя се е стигнало до продължителни престрелки на редица места в столицата.

За момента много от детайлите не са изяснени.

САЩ и Европейският съюз разкритикуваха действията на военните.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че всяко изземване на властта чрез насилие е неприемливо.

Припомняме, че Конде дойде на власт през 2010 г. след първите свободни демократични избори, проведени в Гвинея от обявяването на независимостта ѝ през 1958 г.

Миналата година президентът успя да прокара противоречива поправка в конституцията миналата година, която му позволи трети мандат. През октомври той бе обявен за победител в президентските избори, белязани от насилие.

Природните ресурси осигуриха устойчив икономически растеж на Гвинея по време на управлението му, но само част от населението се възползва от него. Страната остава една от най-бедните страни в света.

Ръководството на Африканския съюз осъди днес завземането на властта в Гвинея от военните и настоя за незабавното освобождаване на президент Алфа Конде. Съветът за мир и сигурност ще се събере на спешно заседание, за да обсъди ситуацията и да вземе съответните мерки.

Освен това поради държавния преврат световната квалификация между Гвинея и Мароко, която трябваше да се изиграе днес, бе отложена.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук