Сирия, патрули, Русия
Русия обърна хода на войната в Сирия в полза на режима на Асад

Русия трябва „да се разкара от Близкия изток“, защото там играе „разрушителна роля“, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Дейвид Шенкер. Той атакува Москва при участие във видеоконференция в Института за Близкия изток във Вашингтон.

„В продължение на 45 години това е крайъгълният камък на американската политика – руснаците да бъдат държани далеч от Близкия изток. Сега те играят разрушителна роля там. И ние, честно казано, смятаме, че трябва да се разкарат от там“, каза той.

Съперничество в Близкия Изток

Говорейки за „съперничеството на великите сили“ в региона, имайки предвид САЩ, Русия и Китай, помощник държавният секретар отбеляза, че САЩ „не принуждават тези държави да правят никакъв избор, но искат те да знаят какви биха могли да са последиците за тях от този избор, който правят“.

Освен това той повтори тезата на Доналд Тръмп, че администрацията на предишния президент Барак Обама „приветства руснаците в Сирия“, за да помогне на Башар Асад, вярвайки, че това „ще завлече руснаците в тресавище“.

„Руснаците промениха хода на войната и режимът на Асад все още остава“, каза Шенкер и призна, че смята това за провал на администрацията на Обама.

Според него успехът в Сирия тласна Русия към действия в Либия, където сега „не играе продуктивна или стабилизираща роля“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!