Томислав Дончев
на снимката: Вицепремиерът Томислав Дончев

До октомври трябва да е готово държавното хранилище за данни, в което ще има резервни копия на информация от всички регистри. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви. Идеята за „склада за данни“, както премиерът Бойко Борисов го определи, беше лансирана именно от Дончев и беше обсъдена на заседанието на Министерския съвет.

Създаването на хранилището ще струва около 800 хил. лв. Масивът е ще един петабайт. Той ще е разположен физически на едно или повече места.

„И към момента информацията се запазва на два сървъра. Ако се случи проблем с единия, информацията да я има на другия. Това е двойно подсигуряване. Идеята е вече да има тройно подсигуряване и да се създаде централно хранилище“, уточни Дончев.

По думите му хранилището ще представлява нещо като трезор, в който всяка институция ще има сейф и ако се получи срив, информацията ще може бързо да бъде възстановена.

Дончев оправда краткия период, в който трябва да бъде изградена системата с кризата с Търговския регистър, която доказала, че държавата се нуждае от подобно хранилище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!