Народно събрание
Снимка: БТА

Парламентът ратифицира Гаранционното споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета.

С него страната ни се задължава да осигури 16 654 646 евро помощ за Украйна.

„За“ гласуваха 114 народни представители, „против“ бяха 50, а седем се въздържаха.

През месец юли със свое решение правителството одобри и предложи на Народното събрание да ратифицира със закон гаранционно споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна.

То беше подписано за Република България на 28 март 2023 г., а за Европейската комисия – на 17 май 2023 година, припомня БТА.

Общият размер на заемите по тази извънредна макрофинансова помощ за Украйна е на стойност до 6 милиарда евро. Заемът се гарантира с провизии в рамките на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС), както и от гаранции, предоставени от държавите членки.

Димо Дренчев от „Възраждане“ отбеляза, че България се съгласява да гарантира заемите, които Украйна взима.

Трябва да гледаме интересите на България, добави той и изрази съмнение, че Украйна ще бъде в състояние да връща тези кредити, които взима в момента, защото бъдещето на тази война не е ясно. Трябва да отхвърлим този законопроект, според Дренчев.

Румен Гечев от „БСП за България“ посочи, че на пръв поглед сумата, за която България трябва да даде гаранции, не е голяма, но въпросът е принципен.

По думите му Европейската комисия продължава да предлага на страните членки да гласуват пакети в милиарди евро помощ за Украйна, при положение че онзи ден Горната камара на Конгреса на Съединените американски щати каза „не“, Сенатът гласува против предоставянето на каквато и да било нова помощ и спря новия пакет от около 60 млрд. долара помощ за Украйна.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС каза, че войната започна след непровокираната, непотърсена и по никакъв начин инспирирана от страна на суверенна Украйна атака на руския режим срещу нейната законна, международно призната територия.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук