Съдебна палата
Снимката е илюстративна Снимка: БТА

Прокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП) е пратен на съд за длъжностно престъпление, с което искал да предпази бившия главен прокурор Иван Гешев и в същото време да навреди на издирвания бивш следовател Петьо Петров-Еврото.

Това съобщава правният портал lex.bg, като се позовава на информация от Софийския градски съд (СГС), където прокуратурата е внесла обвинителния акт срещу Сулев.

Според обвинението прокурорът е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че Сулев нарушил, а също така и не изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета“ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред „Антикорупционния фонд“, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов пък каза, че работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н“.

Обвинението, за което сега прокурор Сулев ще бъде изправен пред съда, предвижда от 1 до 8 години затвор, като според прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни вредни последици – незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на прокуратурата.

До него се стигна след проверка на Софийската градска прокуратура (СГП) на работата на Сулев и на още няколко прокурори от СРП, които работили по делото срещу Петьо Петров, в това число и на дейността на бившия вече шеф на районната прокуратура Невена Зартова.

СГП установила, че делото срещу Петров е било образувано след посещение на Зартова в кабинета на Иван Гешев, докато все още беше главен прокурор. След това тя се самосезирала по публикация в медия, в която имало снимка пред ресторант „Осемте джуджета“ на Петров с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Установено било още, че делото не е трябвало въобще да бъде наблюдавано от СРП, а от градската прокуратура заради твърдения за замесени магистрати. Освен това разследването било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него били давани и устни разпореждания, за да се дискредитират определени лица от съдебната система. Целенасочено и умишлено делото не било изпратено незабавно на СГП, независимо че е било изискано. Вместо това, след продължително протакане, най-накрая делото е било изпратено на ВКП, а не на градската прокуратура.

В резултат на това срещу Невена Зартова беше образувано дисциплинарно производство, а Константин Сулев беше обвинен в извършването на длъжностно престъпление.

За останалите прокурори, работили по делото срещу Петров, заключението на СГП е, че не са извършили престъпление.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук