на снимката:зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски и председателят на партията Димитър Делчев

Националният съвет на „Движение България на гражданите“ взе решение да напусне коалицията Реформаторски блок. Това се съобщвава в позиция на партията, разпространена до медиите.

„Няма да бъдем повече част от РБ, защото част от партиите не заявиха категорично, че желаят да бъдат опозиция и на действия на прокорупционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заяви пред медии председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Дясната партия ще води разговори с политически партии, които също смятат, че този „феодален модел на управление“ на държавата и общините трябва да бъде спрян.

 

„ДБГ, обаче, внимава да не влезе в тактическа коалиция, защото нашата цел е да работим за по-широко обединение на демократично мислещите хора, не на партийни елити, „каза още Делчев. Трябва да направим нещо трето – по-добро от ГЕРБ и БСП, което да им бъде техен контрапункт, допълни той.

Според думите му бъдещото обединение трябва да си постави за задача подреждането на държавата така, че качеството на живот да е съизмеримо със Западна Европа, за да останат младите хора в България.

„Има категорично отстъпление от нашите евроатлантически позиции от страна на управляващото мнозинство, което продължава да се снишава по важните теми в международен план“, заяви Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ.

Половинчато беше становището по случая Скрипал, в момента за кризата в Сирия също няма ясна позиция. Трябва да бъдем част от позицията на ЕС и НАТО, защото тук говорим за доверие и отговорност, добави той.

Даниела Везиева допълни, че партията започва подготовка за европейските избори, за съставяне на листа от демократични хора със силни граждански позиции.

Водеща роля в ЕС е финансовата рамка и към момента не виждаме идея накъде ще се върви. Надявам се в рамките на българското председателство да успеем да защитим интереса на страната ни.  Нашата визия, на ДБГ, е свързана с приемане на ценностите на ЕС. Освен да ползваме средствата на Съюза, ако искаме да бъдем истинска демократична държава, трябва да приемем и тези ценности, каза още Везиева.

Националният съвет на ДБГ възложи на ръководството да проведе поредица от срещи с политически партии, професионални съюзи, организации и в координация с гражданското общество да набележи най-неотложните проблеми за решаване, както и да изготви политическа програма с мерки за решаването им. Структурите на партията ще се готвят за местните избори и имат задачата да излъчат местни лидери, които да победят феодалния модел на управление в общините.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук