Декларация на „Движението за права и свободи” (ДПС), прочетена от парламентарната трибуна от председателя Мустафа Карадайъ, предизвика скандал в парламента.

В документа се заклеймява решението на Общинския съвет в Стара Загора, с което се преименуват 800 местности.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отне думата на Карадайъ заради изтичане на времето.

„Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение или несигурност, подкопава доверието и е провокация за националната сигурност. Нека търсим начини за опазване на културното наследство, което е важно за нашата идентичност и идентичността на всяка личност“, прочете лидерът на ДПС.

Преди да изключи микрофона, Караянчева каза:

„Вече прескочихте една минута. Благодаря ви господин Карадайъ“.

Последваха недоволни възгласи и викове „Оставка“.

В коментар на декларацията на ДПС депутатът от „Обединени патриоти“ проф. Станислав Станилов посочи, че българският етнически модел не е измислен от почетния председател на движението Ахмед Доган:

Според него ако този модел е бил измислен след Освобождението „и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да го правят“.

Йордан Цонев от ДПС репликира:

„Искам да ви запитам: Там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите, ако те решат да отговорят на това с това, давате ли си сметка, аз да ви запитам като етнически българин и като християнин. Там дали си давате сметка за това. Дали си давате сметка, че през тези 20 години има отказ от реваншизъм, от една истински патриотична част от българското население. Когато говорите тук за разнообразието по българската земя, че има разнообразие от религии, разнообразие от етноси, разнообразие от имена, ако не си давате сметка, вие не сте патриоти“.

Припомняме, че на заседанието на Общинския съвет в Стара Загора на 31 май общинарите приеха 838 местности, които сега носят турско-арабски имена, да бъдат преименувани с български имена.

Решението беше прието с 39 гласа „за“, 2 гласа „против“ и 4 гласа „въздържал се“. Срещу решението са гласували единствено съветниците от ДПС.

През 2014 година общинските съветници от ВМРО и „АТАКА“ предложиха промените. Тогава Общинският съвет в Стара Загора взе решение за преименуването на всички местности в 51 населени места на територията на общината.

През 2017 година започна работа временна комисия, включваща представители на ГЕРБ, НФСБ, „АТАКА“, ВМРО и Реформаторски блок.

Част от старите имена са преведени буквално, а други ще се преименуват по аналогия. Имената на трети обекти ще бъдат сменени изцяло.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!