НАП

След като стотици българи заведоха дела, а административни съдилища се произнесоха различно по тях, Върховният административен съд се обърна към Съда в Люксембург.

„Това, което очакваме от Съда на ЕС, е с практиката си да развие института на отговорността на администратора за допуснати течове на лични данни“, каза в интервю за БНР адвокат Димо Господинов.

Някои от въпросителните касаят задължението на администратора – дали да не допуска въобще теч на лични данни или да полага адекватни мерки. Други неясноти има около вината и има ли обстоятелства, при които вината на администратора може да бъде изключена – например хакерска атака, посочи Господинов.

„Липсва достатъчно съдебна практика, която се надявам, че в момента ще бъде създадена.“ каза адвокатът.

Според него кой е извършил хакерската атака и при какви обстоятелство  няма значение за отговорността на НАП.

„Това, което има значение, не е дали е налице теч на данни и дали той произтича от хакерска атака или друго събитие, а какви мерки за сигурност на информацията е приложила НАП. Това, от което зависи отговорността на НАП в случая, е да се анализира приложени ли са такива адекватни мерки или не“, коментира Димо Господинов.

Друг въпрос около казуса с теча на лични данни е кой трябва да доказва дали са предприети подходящи мерки за сигурност – НАП или оспорващата страна, отбеляза юристът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!