Международен валутен фонд, МВФ

Очаква се представители на Международния валутен фонд (МВФ) да посетят българската столица София през идната седмица, за да оценят последните макроикономически развития и да актуализират прогнозите на институцията за България. Това е съобщил Джеф Готлиб, старши регионален представител на Фонда за Централна, Източна и Югоизточна Европа, се посочва в прессъобщение от българското представителство на МВФ, посочва БТА.

„Имам удоволствието да съобщя, че посещение на служители на МВФ, ръководено от г-н Жан-Франсоа Дофен, ще се проведе в София през периода 30 ноември – 6 декември 2022 г.“, е посочил Готлиб.

По негови думи по време на посещението служителите на МВФ освен, че ще направят оценка на макроикономическото развитие на страната ни, ще актуализират прогнозите на МВФ за България. Фокусът на дискусиите ще включва последиците от войната на Русия в Украйна и подходящите фискални и енергийни политики за запазване на макроикономическата стабилност.

Екипът ще проведе срещи с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка и други държавни агенции, както и с представители на частния сектор и неправителствени организации.

Международният валутен фонд (МВФ) е международна организация, чиято основна цел е да осигури стабилността на международната парична система. МВФ насърчава световното парично сътрудничество, улеснява международната търговия, създава условия за висока заетост и устойчив икономически растеж, спомага за намаляване на бедността в световен мащаб. Към м. май 2022 г. в МВФ членуват 190 държави. Председател на Международния Валутен Фонд е българската Кристалина Георгиева.

Абонирайте се за нашия бюлетин

E-mail Адрес*

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук