В специализирания съд днес се гледа разпоредителното заседание по делото срещу отстранения от поста кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. Защитниците, с изключение на адвоката на Дюлгеров, поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати, според тях на досъдебното производство, отстраними съществени нарушение на процесуални правила.

„Обсъдени съвкупно, а не поотделно, считам, че това са достатъчно сериозни аргументи, които са свързани с нарушаване на правата на всеки един от тези подсъдими хора, за да може да се върнат да им бъде дадена възможност те адекватно да си защитят правата в досъдебната фаза на процеса и едва като им бъде осигурена тази възможност това дело да се върне в съдебна фаза“, каза адвокатът на Иванчева Димитър Марковски.

Неговото лично мнение е, че „не става въпрос за някакво дребно процедурно заяждане, а за нарушаване на основни принципи, свързани с правото на защита на всеки един обвиняем човек“. Специализираният съд остави без уважение искането за връщане на прокуратурата.

По време на разпоредителното заседание трябва да се насрочи съдебното заседание и лицата, които следва да се призоват за него. Тогава делото ще започне и по същество.

Процесът стигна до съд по-малко от пет месеца след показните арести на двете жени в центъра на София по обвинение, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Държавното обвинение твърди, че Десислава Иванчева, с помощта на Биляна Петрова, и с посредничеството на Петко Дюлгеров, изнудвала бизнесмена Александър Ваклин, срещу пари да получи необходимото му разрешение, за да строи в „Младост“.

Обвинителният акт описва как е бил договарян размерът на целия подкуп и предаването на първата вноска, колко да е комисионната на Дюлгеров, как да стане получаването и предаването на белязаните 70 000 евро, как са били задържани тримата и какво е било намерено при обиските, които специално за Иванчева и Петрова продължиха с часове на едно от най-натоварените столични централни кръстовища.

Обвинителният акт твърди, че кметицата на „Младост“ приела толкова лично случая на Ваклин, че си водела бял тефтер със суми и инициали. По делото доминират записаните разговори между тримата подсъдими с изнудвания от тях бизнесмен. Според огласеното от Иванчева и Петрова, в СРС-тата имало инициали, съвпадащи с имена на действащи политици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук