Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

„Част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства. Част от проблемите, които констатираме по пътищата (пътните настилки – б.р.) също са в тази графа. Една част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга – на европейската. Спектърът е доста широк – не говорим за политици от една политическа сила. Най-коректно е да бъдат обявени самите обвинителни актове, когато се внасят в съда. Ще има изненада при съобщаването на имената“.

Това служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в интервю за БНР.

„Има разследвания за некачествено строителство на пътища и ще има, тези проверки ще продължат. Тестваме достатъчно големи участъци от пътищата и това, което се установява, е смущаващо. Установява се липса на достатъчно положен материал, неспазване на технологичните норми, установява се, че част от вложения материал е некачествен“, коментира Демерджиев.

По думите му обясненията, че дебелината на асфалтовата настилка е намаляла заради износване, са „нелепи и едва ли могат да подведат здраво мислещ човек“.

Преди дни служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков посочи, че една трета от заложения по проект асфалт в Северната скоростна тангента в София, който трябва да е 20 сантиметра, липсва в основния асфалт. Вижте повече.

„Ние не правим проучвания или проби, а правим проверки по линия на това дали е извършено престъпление и водим досъдебни производства. Съжалявам, че това някои хора ги притеснява, очевидно се поражда истерия. Проверките ще приключат и резултатите ще бъдат оповестени каквито са. Говорим за проверки и производства, които вървят по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Нека да се разграничават нещата. Знаем как да действаме и ще спазим закона. Нарушенията са много и най-различни. Нашата цел е да проверим кои от тези нарушения съставляват престъпления и там, където има такива, те да бъдат внесени в прокуратурата, за да може да бъде повдигнато обвинение и да внесе обвинителни актове в съда“.

Демерджиев коментира и започналата предизборна кампания за вота на 2-ри април:

„Хартиената бюлетина вдигна интересът на лицата, които контролират вота, т. нар. корпоративен вот. Има първите производства, които са образувани. Анализирали сме рисковите секции, анализирали сме слабостите при провеждането на предходните избори. Сега сме се подготвили. Това ще даде по-добри резултати“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук