Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Миграционният натиск се е увеличил близо шест пъти спрямо миналата година, а съпоставено с миналия месец – около 24%, каза на брифинг пред РГДП Елхово служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По-рано той посети българо-турската граница, където се запозна на място с организацията на работата, динамиката на миграционните процеси и оперативната обстановка.

Демерджиев каза, че засега няма основание за притеснения, тъй като наличните сили се справят. Има командировани около 860 човека от вътрешността на страната, предимно полицаи, които подпомагат гранична полиция.

„Внимателно и ежедневно следим темата и ако има съществена промяна, сме готови да реагираме, така че да обезпечим сигурност на границата. Това може да стане много бързо, с допълнителни сили и промяна в организацията, защото начините да се преодолее границата се променят ежедневно“, каза Демерджиев, предаде БТА.

Над 60 000 са опитите, преодолени за първите седем месеца на годината. Това са предимно хора от Сирия и от конфликта, който се разгаряше в Близкия Изток.

На въпрос дали се предвижда преосмисляне на закриването на гранични управления, какъвто е случаят в Болярово, министърът посочи, че при всички случаи ще се анализира много внимателно ситуацията и при нужда ще се вземат решения, включително и такива, ако се налагат.

Предстоящият вот

Попитан дали МВР има опасения и сигнали по отношение на предсрочния вот, Демерджиев каза, че такива няма.

„Имаме богат опит, който е съхранен от предишните два служебни кабинета, влезли сме в комуникация с ЦИК, предстоят официални срещи в началното на следващата седмица. Всичко, което съществува като добри практики, ще бъде приложено, но нашата амбиция е да заловим този път хора, които стоят зад този вот, а не просто да ги възпрепятстваме, както се случваше до момента. И това не е поради липса на желание, а поради липса на достатъчно капацитет в тази насока’, посочи той.

Рокади в МВР

„Много е рано да се говори за рокади в областните и районните полицейски дирекции. Още първия ден се сблъскахме с редица проблеми, които предполагат решаването на организационни въпроси. След като овладеем положението по границите, което е сериозно и създава международни проблеми, ще се концентрираме върху оптимизация, проверка върху тази част от личния състав, която евентуално не е годна да изпълнява функциите. Ако стигнем до такава преценка, ще има и рокади“, каза Демерджиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук