Протест

На нов протест излязоха граждани срещу строежа на АЕЦ „Белене”. Митингът се проведе пред парламента в деня, когато енергийната комисия разглежда премахването на наложения през 2012 г. мораториум върху реализирането на проекта. Инициатори на протеста бяха политиците от новата формация „Демократична България”.

Протест "Белене"

Съпредседателят й Христо Иванов бе категоричен, че промяната в мнението на Борисов, който преди години беше против изграждането на „Белене” се дължи на „тежка зависимост от Путин”.

Протест "Белене"

 „Борисов очевидно е в тежка зависимост от режима на Путин. Видяхме унизителното положение, в което той се постави със своята визита в Москва. Виждаме надпреварата му с президента Радев кой да покаже по-голяма лоялност към господаря на Кремъл. Така че тук става дума само за зависимост, не става дума за политически съображения, не става дума за икономически или енергийни съображения”, заяви пред камерата на ДЕБАТИ.бг Иванов.

Протест "Белене"

Председателят на ДСБ и съпредседател на „Демократична България” Атанас Атанасов отново напомни, че Борисов в момента изпълнява обещание от предизборната програма на БСП. Атанасов бе категоричен, че ако АЕЦ „Белене” беше обещание на ГЕРБ, сега Борисов нямаше да е на власт.

 „Той отиде миналата седмица в Москва да се поклони на Путин и да му се извини. А ние не сме го принуждавали да се извинява на Путин от наше име. След всичко това сега корупционният гьол ще се отвори, за да може един тесен кръг от лобисти около върха да открадне няколко стотин милиона за пореден път”, каза Атанасов пред протестиращите.

Протест "Белене"

Председателят на партия „Зелените”, която също е част от „Демократична България” съобщи, че формацията ще изпрати писмо на Европейския парламент и до всеки евродепутат, в което писмо ще се обяснят всички опасности от изграждането на АЕЦ „Белене”. Иванов, Атанасов и Николов ще очакват реакция на европейско ниво, каквато вече сме виждали.

Протест "Белене"

 „Пращаме писмо до ЕП, до всеки един евродепутат. Искаме реакцията, кото имаше по отношение на АЕЦ „Аккую” в Турция. ЕП в своя резолюция каза, че е опасно от сеизмична гледна точка да се строи такава ядрена централа в Турция. Искаме същата реакция и по отношение на АЕЦ „Белене”, коментира Николов.

Освен до ЕП, „Демократична България” написа и писмо до депутатите в Народното събрание, където са изложени всички причини „Белене” да не се строи. Политическата формация очаква реакция от народните представители, която да се изрази в това мораториумът утре да не бъде отменен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук