demokratichna-balgaria

В отговор на предложението на управляващите да отменят електронното гласуване, политическата коалиция „Демократична България“ предлага законодателно решение за въвеждане на дистанционно електронно гласуване за изборите за Европейски парламент през 2019 г., гласи съобщение на сайта на десните.

Обединението внесе и алтернативен законопроект за гласуване по пощата и призова мнозинството „да не ограничава правото на гласуване на стотиците хиляди избиратели зад граница“. Според „Демократична България“, ако управляващите нямат капацитета да въведат електронно гласуване, то те тогава трябва да въведат гласуване по пощата.

През юли 2018 г. Европейският парламент гласува нови правила за провеждане на избори за членове на Европейския парламент, като включи електронното гласуване и гласуването по интернет, предварителното гласуване и гласуването по пощата като възможност за насърчаване на участието на гласоподавателите в евроизборите.

  1. Предложеният от „Демократична България“ законопроект за електронно гласуване предоставя пълната необходима правна рамка за осъществяване дистанционно електронно гласуване;
  2. Законопроектът за пощенско гласуване дава възможност на българите в чужбина, чието гласуване много често е логистично затруднено от силната отдалеченост на избирателните секции, да имат лесен достъп до гласуване;
  3. „Демократична България“ предлага и законодателно решение, което защитава упражняването на избирателни права на българските граждани, живеещи на теориторията на Великобритания. Предвижда се за срок от 2 години, както и за целия преходен период, който ще бъде договорен с ЕС, българските граждани на територията на Великобритания да могат да упражняват избирателните си права по настоящия ред – т.е. по реда, действащ преди Брекзит и приложим за държавите – членки на ЕС.

Със законопроекта на ДБ за електронно гласуване може да се запознаета тук

Със законопроекта на ДБ за гласуване по пощата може да се запознаете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!