Дясното политическо обединение „Демократична България“ публикува своя позиция, в която се иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски. Според коалицията министърът не е изпълнил обещанията, „които даваше след всяка катастрофа с много жертви“ и за трите мандата на свое управление не е успял да въведе задължителното използване на колани при пътуване с автобус. Десните обвиниха Московски в липса на политическа воля да прокара необходимите закони.

„След поредната трагедия, отнела живота на 17 души, министърът пак дава обещания. Повече никой не може да чака. Оставката на Московски е задължителната политическа отговорност, която управлението и мнозинството трябва да поемат и лично министър – председателят Борисов, чийто избор е Московски вече трети мандат. Дължат го на обществото за неизпълнените си обещания години наред“ – заявяват от „Демократична България“.

В позицията се подчертава, че дебатът за поставяне на колани в автобусите тече от 2011 година без напредък, като през това време катастрофите са взели 34 човешки живота. Според обединението на ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“ отговорността за поискването на оставката на транспортния министър пада върху премиера Борисов. Оставането на Московски на поста бе окачествено като „арогантна демонстрация на незачитане на човешкия живот“.

Десните призоваха бъдат приети изменения в нормативната уредба, които да гарантират:

1. Задължително оборудване на всички автобуси с предпазни колани за всички седалки;
2. Проверка от шофьора на всички пътници за закопчани колани преди да потегли;
3. Отказ на шофьора да потегли, ако пътник не си е поставил колана;
4. Аудио съобщения, които да информират за задължителното поставяне на колана;
5. При техническите проверки на автобусите да се тества изправността на всички колани;
6. Провеждане на информационни кампании за необходимостта за поставяне на колани.

От „Демократична България“ се обявиха за пресичане на „дългогодишната корупция при търговете за обществени поръчки, които се печелят непрозрачно от едни и същи фирми, приближени до властта“ и поискаха независим одит на цялостната дейност на АПИ, „както по възлагане на ремонти и изграждане на пътища, така и на поддръжката им“. Това са необходими условия, за да не се жертват повече човешки животи заради некачествено изградени или неподдържани пътища.

В позицията се настоява и за оставката на „всички отговорни за това в продължение на години злополучният участък край Своге да не бъде ремонтиран и приведен съгласно всички стандарти за безопасност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук