MiG-21

В държавния бюджет за 2018 г. са предвидени 391 млн. лева за придобиване на нови и съвместими в НАТО бойни самолети, кораби и бронирани машини. Министърът на отбраната втора година и премиерът вече трети мандат не успяват да похарчат и един лев от планираните и декларирани в НАТО средства за техника, които да направят нашата армия част от силите на НАТО, се заявява в позиция на „Демократична България“ /ДБ/ относно изпълнението на бюджета за 2018 година за модернизация на българската армия.

Дясното обединение отправи остра критика към правителството заради формирането на излишъци и поемането на многомилионни ангажименти към проекти със страни извън НАТО и ЕС, докато родната армия е докарана до пълна небоеспособност поради липса на персонал и оборудване.

„Това не остава незабелязано от българските военнослужещи – висши офицери бързат да се пенсионират, макар и да остават на служба, а млади кадри така и не постъпват“ – предупреждават десните.

Като особено обезпокоително е окачествено състоянието на ВВС, където катастрофи отнемат човешки живот, а проектите за модернизация се бавят. Правителството на Борисов отлага важните решения, докато в същото време изразходва стотици милиони за изкърпване на старата съветска военна техника в армията ни, посочват от ДБ. Позицията подчертава, че България е единствената страна в НАТО и ЕС със 100% зависимост на военновъздушните си сили от Русия.

Дясното политическо обединение призова министър-председателят да поеме отговорност и настоява за следното:

  1. Да се вземат категорични решения за модернизация на българската армия – ако липсва капацитет и желание в Министерството на отбраната за това, то като минимум премиерът да активира отменената от неговото правителство през 2015 г. Национална Програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“ (приета на 03.10.2014 г. от служебното правителство на президента Плевнелиев) като стратегия за превъоръжаване – в отговор на ангажиментите на България от срещата на НАТО в Уелс;
  2. Да се приеме ясен график за изтегляне от въоръжение на несъвместимата в НАТО съветска техника, включително летателни апарати като приложение към Плана за достигане на разходите за отбрана до 2 % от БВП и 20% от тях за нови способности. При необходимост от преходен период, тяхната поддръжка и обслужване да се осъществява съвместно със съюзните и партньорски държави, да се търси възможност за реализацията им в трети страни.
  3. Отношенията с Руската федерация във военната сфера да бъдат ограничени до минимум и да се осъществяват чрез механизмите на съюзната система за сигурност и отбрана до демонстрирането на ясно желание за деескалация на напрежението и демилитаризацията на Черно море от страна на Русия.

„Демократична България“ представи на 27.09.2018 г. Обществен договор за отбранителна политика като ясна алтернатива на провала в изпълнение на правителствената програма и задълбочаващата се криза на способностите на армията ни, завършва съобщението от коалицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!