протест

На 30-ия ден от протестите, след като палатковите лагери, които блокираха ключови кръстовища в София, а и в други градове в страната, протестиращи се опитаха да блокират движението по бул. „Цар Освободител“ в София. Демонстрантите непрекъснато пресичаха по пешеходната пътека пред сградата на БНБ, като така за кратко блокираха движението. Малко след 21 часа няколко хиляди души блокираха Орлов мост, като както там, така и на пл. „Независимост“ отново има поставени палатки.

На кръстовището пред Софийския университет пък са поставени пейки, на които има седящи хора.

Протестиращите са категорични, че няма да прекратят протестите, докато не получат оставките на правителството, на главния прокурор и не се насрочат предсрочни парламентарни избори. Хиляди отново скандираха „Оставка“ под прозорците на властта.

На един от плакатите се четеше актуалния лозунг „Премахнете палатите, а не палатките“. Гражданите и ораторите от импровизираната трибуна изказаха своето възмущение от днешното премахване на палатките и блокадите от ключови кръстовища в столицата и страната. Сред участниците в протеста са лидерите на „Демократична България“ – Христо Иванов и Атанас Атанасов, а също така и организаторите на протеста „Отровното трио“ – Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Минеков.

„В 18.00 часа по БНТ домашният любимец на Иван Гешев излъга, че ние сме призовавали за насилие. Това е пълна лъжа“, каза проф. Минеков и призова Емил Кошлуков да дойде на митинга. Гражданите скандираха „Оставка“. Известният скулптор обеща да бъдат изхвърлени както премиерът Борисов, така и Гешев.

На пл. „Независимост“ се провежда и т. н. „Техно парти“, където млади хора танцуват на техно музика, а в палатка пред бившия Партиен дом се събират подписи в полза на машинното гласуване.

Антиправителствени демонстрации се провеждат във Варна, Пловдив и други големи градове.

За поредна вечер десетки протестиращи се събраха пред сградата на общината в Пловдив, откъдето започна и шествие към сградата на Областната дирекция на МВР. Целта е да се изрази недоволство от днешните действия на органите на реда.

Протестиращите скандират лозунги за оставката и на новия министър на вътрешните работи Христо Терзийски.

Пореден протест се провежда и във Варна. Хората там също са възмутени от преместването на палтковия лагер тази сутрин. От репортажи на Би Ти Ви се видя обаче, че протестиращите отново блокираха кръстовището на общината във Варна.

За поредна вечер недоволни граждани излязоха и по улиците на Ямбол. Протестиращите и тази вечер ще преминат по централните улици на града и за кратко ще блокират важни пътни артерии.

Движението от София към Пловдив по АМ „Тракия“ е изключително затруднено заради няколко автомобила с български трикольори, които карат на аварийни светлини и се движат изключително бавно.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!