протест в София

За пореден 36-и ден  в триъгълника на властта се събират граждани, за да изразят недоволството си към правителството и главния прокурор Иван Гешев и да им поискат оставка.

Междувременно три ключови кръстовища в столицата остават блокирани – това на Орлов мост, на площад „Независимост“ и пред ректората на Софийския университет, като протестиращите строят нов палатков лагер на пред румънското посолство на бул. „Ситняково“ и ул. „Гео Милев“, натам се пренасочи трафикът след блокадата на „Орлов мост“.

Движението по бул. „Дондуков“ и бул. „Цар Освободител“ е спряно. Пропускат се единствено линейки и полицейски коли.

Днес протестиращите обстрелваха сградата на Народното събрание с домати, след като тази сутрин извънредното заседание на Парламента не се състоя поради липса на кворум.

Преди това пред сградата на Министерския съвет беше проведено импровизирано парламентарно заседание, където протестиращите „гласуваха” вот на недоверие на правителството.

Протестите в страната

Продължават протестите в страната с искания за оставка на правителството и главния прокурор.

Протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП „Дунав мост”. Те ще пропускат автомобили на етапи.

По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер.

На място има полицейски екипи.

Към момента шофьорите приемат ситуацията спокойно и няма напрежение.

В Пловдив стотици граждани се включиха в протестен митинг на площад „Съединение”, като по-късно демонстрантите ще блокират движението по булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „6-и септември“.

Във Варна блокадата ще бъде на Аспарухов мост, където блокадата ще продължи 40-50 минути.

В Бургас протестното шествие премина тази вечер по ул. „Богороди“. Недоволните написаха с тебешири „Оставка“ и „Мутри вън“ пред сградата на Общината и пред Казиното. Много хора, седнали в заведенията по ул. „Богориди“, ги аплодираха.

Протест в подкрепа на Беларус

Активисти на „Млада България” подкрепиха протестите в Беларус, издигайки лозунги „Солидарност“, „Свобода“, „Махай се“ пред дипломатическото представителство на страната в София днес. Инициативата е на Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, който беше арестуван през 2013 г. от службите в Беларус и лежа пет дни в ареста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!