протест

В 47-ата вчер на антиправителствени протести в столицата блокадите в София остават 3 – тези на кръстовището при Орлов мост, при пл. „Независимост“ и при Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“.

На площад „Независимост“ проявата започва спокойно и без напрежение.

Протестиращите поставиха за кратко бухалки като подарък за Борисов пред сградата на Министерски съвет, на тях пише „ГЕРБ”, след което си ги прибраха. „Това е разликата между държавата на Борисов и държавата, която искат гражданите. Неговата държава се управлява по правото на силата, а ние искаме да се управлява със силата на правото, това е разликата”, заяви от трибуната Арман Бабикян.

Брифинг на „Отровното трио“

Протестът започна с кратък брифинг на т. нар. „Отровно трио”. Организаторите на протеста представиха искане, внесено в Прокуратурата, с което искат отговори на 7 въпроса, свързани с главния прокурор.

„Живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавната резиденция „Бояна“?”. Това е първият от седемте въпроса.

Питането е оформено по Закона за достъп до обществена информация и е подписано от адвокат Николай Хаджигенов. Ако отговорът на този въпрос е „да“, протестиращите настояват отговор да получат още шест въпроса: По силата на каква нормативна уредба е разрешено обитаването на дом №5 от Иван Гешев? Имал ли е друг главен прокурор такава привилегия? Извършен ли е ремонт преди нанасянето на Гешев и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и кой го печели? Охраняван ли е Гешев от БЗС в периметър на НСО? От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонта на дом №5?

„Бих искал да дам един пример Джовани Фалконе живееше в казарми при карабинерите, защото се бореше с мафията. Иван Гешев пази мафията, затова мафията го взе при себе си“, смята адв. Хаджигенов.

„За нас днешната сбирка, отново в резиденция Бояна, вероятно в съседство на главния прокурор, очакваме отговор, е политически акт. Не знам защо главният прокурор и прокуратурата е решила да организира политическо мероприятие на хората от следствието и прокуратурата“, коментира Арман Бабикян.

От своя страна проф. Велислав Минеков коментира инцидента от по-рано през деня, при който недоволни от блокираните на столични кръстовища разрушиха палатковия лагер пред Ректората на СУ. „Това е поредният свиреп акт. Намесата на полицията беше частична, просто се появиха 6 следователи и един полицай от КАТ, което е много странно. Те извършиха и насилие върху протестиращите, и то върху момичета. Същите тези не бяха арестувани, а допуснати на пресконференция няколко часа след инцидента“, заяви той.

Според него подобни акции се случват, защото са „разрешени и насърчавани от управляващите“.

Протестно шествие

Тази вечер в рамките на 1 час движението към Прохода на Републиката беше затруднено заради протестно автошествие, тръгнало от Велико Търново.
Образуваха се километрични колони от леки автомобили и камиони. До блокиране на прохода и провокации обаче не се стигна.
Шествието премина без провокации и агресия, като то беше охранявано от 6 полицейски коли .

Днес се очаква и провеждането контрапротест в района на бул. Ситняково.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук