Протест - ден 55

Протест в днешния 55-ти ден на недоволство започна не срещу корупцията в управлението, а срещу мерките за изолация заради разпространението на коронавдируса. 50-ина души се събраха пред Министерството на образованието на събитие, организирано във „Фейсбук“ като „Публично хвърляне на маски“. Според организаторите властите въвеждат прекомерни мерки в борбата срещу Ковид 19. Те са против и въвеждането на изискването децата в училище да носят маски. Хвърлянето на маски обаче се преобрази в горене на маски.

Отровното трио

След 19 часа протестиращи се посъбраха на редовното си място в триъгълника на властта, а след 20 часа там говориха и организаторите от „Отровното трио“, които приканиха за мощни претсни действия от утре, 2 септември, началото на парламентгарния сезон.

„Борисов, хората идват, за да метат”, заяви Арман Бабикян от „Отровното трио”, който пръв се качи на трибуната на протеста в 55-я ден на гражданско недоволство.

Цитирайки съмишленика си от „триото“ проф. Велислав Миневко, Бабикян надъха хората ден преди обявеното за велико народно въстание гражданско недоволство, насрочено за 2 септември.

„Нашето търпение позволи държавата ни да бъде превзета от корупция и ежедневно насилие. Оковани във философията на оцеляването допуснахме да бъдем съучастници на криминална власт от неграмотни и крадливи субекти. Случайни уроди диктуват унищожената справедливост и личен просперитет. Можещият беше ограбен, мислещият оставен в нищета, съзнателният прокуден в чужбина.

Време е ви казвам, време е!

Днес ще бъде последният ден на мирен протест. Започнахме трима, пожелаха го хиляди. Пожелахме с мир да спечелим война, светът не познава подобно явление. Силата на нашето самочувствие за справедливост е оръжието, с което ще завърнем държавността и националното ни самочувствие. Освободители не очаквайте, няма, няма и да има. Ние ще бъдем освободителите“, прочете Бабикян, написаното от професора.

Бабикян анонсира, че утре предстои окупация на Народното събрание до постигане на поставените искания – оставка на правителството, оставка на Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и честни и свободни избори.

„Страшен страх тресе кочината“, заяви проф. Велислав Минеков веднага след като Бабикян слезе от трибуната.

Той посочи, че само за половин ден днес в София са докарани 8 хиляди души полиция от цялата страна.

„Премахваме ги и се запътваме към честни и свободни избори. Нищо повече не искаме“, заключи проф. Минеков.

Варна

По-рано днес във Варна се проведе протестно шествие с факли. Много от участниците в демонстрацията, отправила се към входа на Морската градина, ще потеглят към София, за да се включат във „всенародното въстание“ утре.

Борисов няма да подава оставка

Днес Бойко Борисов даде да се разбере, че дори и да не получи подкрепа за Велико народно събрание, няма намерение да подава оставка. Това стана ясно от думите му във Видин. Според министър-председателят могат да бъдат събрани 120 гласа в сегашния парламент за внасяне на проекта за промени в Конституцията, но дори и това да не стане, не се очаква нищо драматично.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!