Днес в Турция е ден за размисъл преди предстоящия в неделя референдум за измененията на конституцията на страната. Според забраната, наложена от Върховния избирателен фонд на Турция и обявена от Върховния й съвет за радио и телевизия, медиите няма да излъчват каквато и да е политическа агитация, прогнози или коментари относно референдума от полунощ в събота до все още необявен час в неделя.

Ако преобладава отговор „да” на рефередума, това ще позволи превръщането на Турция от парламентарна в президентска република. Целта е сегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган да получи още повече държавни правомощия и да управлява еднолично страната до 2029г. Предвижда се още премахване на поста министър-председател, както и възможността президентът да запазва връзките си с политически партии по време на мандата си. Другите промени предвиждат и увеличаването на депутатите в парламента до 600 души.

Последните проучвания дават преднина с по­-малко от 2% за подкрепящите промените в турската Конституция. Изходът от референдума в последните седмици обаче е неясен, като всички прогнози се движат в рамките на статистическата грешка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук