България няма да спре Македония по пътя й към Европейския съюз, но това трябва да стане при определени условия. Около тази теза се обединиха депутатите Александър Симов (БСП), Искрен Веселинов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ). В интервюта СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ тримата народни представители.

България няма да е „прътът в каруцата” на Македония по пътя й към Европейския съюз. Това каза пред ДЕБАТИ.БГ Александър Симов.

„Отговорът на въпроса дали България трябва да подкрепи Македония вече не е толкова еднозначен и толкова лесен, колкото беше преди. Аз виждам, че в България вече тече една полулиберална кампания, в която някои медии са ангажирани да казват, че всеки казва, че Македония трябва да носи отговорност за своите действия, е едва ли не хибридчик, вплетен в таен план на Путин, за да ни развали отношенията. Само че, България вече е в различна ситуация”.

По думите му разговорът изобщо не е дали България е за или против интеграцията на Македония, защото „разбира се, че сме”.

„Въпросът е ние да извлечем максимални гаранции, че няма да има подобно отношение и такива провокации към България няма да бъдат осъществявани. Затова, с интерес очаквам дебата в парламента. Крайно време е някои от нещата, които бяха спестени преди, сега да бъдат изразени.”

От своя страна депутатът от „Обединени патриоти” Искрен Веселинов каза:

„След консултациите при президента, всички парламентарно представени партии решиха, въпреки че, ние от ВМРО имахме малко по-радикална позиция, че трябва да бъдат постигнати някои резултати, преди да бъде дадена подкрепа, решиха да дадат подкрепата си за начало на преговорите. В никакъв случай това начало не означава безусловна подкрепа за Македония и в рамките на позиция, която днес МС гласува по темата, има много ясно разписани условия. Не може тази подкрепа да съществува, ако продължава кражбата на българска история.”

И добави:

„България има конкретни изисквания към Македония, за да има подкрепа по принцип в преговорния процес”.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза:

„По принцип, България трябва да подкрепи влизането на Македония в ЕС, но не и без условия. Не виждам предварителните условия, които биха изчистили тежките проблеми, които са наследени от ’44 година. Всички тези натрупани в историята проблеми, трябва да намерят своето приемливо решение, каквото в момента няма. Поради тази причина, България не би трябвало безусловно да подкрепа влизането на Македония”.

По думите му това е свързано с нашата национална идентичност, „която е извоювана с много кръв, трябва да я защитаваме – другото е прагматизъм и битовизъм“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!