Депутатът от испанския парламент и лидер на партийното движение „Граждани“ Алберто Ривера поиска министър-председателят Мариано Рахой да инициира прилагането на член 155 от Конституцията на страната.

Това ще даде право на Мадрид да прекрати автономните права на Каталуния и да наложи пълен контрол над региона.

По думите на Ривера „член 155, както и всички други, имат за цел да защитят правата и свободите на всички испанци“, като добави, че според него в Каталуния са в ход „недемократични решения, насочени срещу мнозинството от испанските граждани, които са суверен на страната“.

Стана ясно, че Ривера също ще присъства на следобедната среща между премиера Рахой и лидера на опозицията Педро Санчес.

Текстът на член. 155 в Конституцията се състои от два параграфа:

  1. Ако автономната общност не изпълни задълженията си съгласно Конституцията или други закони, или действа по начин, който представлява тежък удар срещу общите интереси на Испания, правителството, след като уведоми първия министър на автономната общност и – ако не последва отговор – с абсолютно мнозинство от гласовете в Сената може да предприеме необходимите мерки, за да принуди региона да изпълни задълженията си или да защити споменатия общ интерес.
  2. За да изпълни мерките, посочени в предходния параграф, правителството може да инструктира всички власти в автономните общности.

В началото на септември испанската агенция Europa Press цитира неназован правителствен източник, според който процедурата по член 155 може да бъде приключена за 5 дни.

7 стъпки са нужни, за да се случи тази процедура. Анализатори коментират, че практически всеки един от 7-те инструмента за налагане на чл. 155 от Конституцията, е под ръководството на Рахой.

Тази процедура се състои от 7 стъпки и практически всяка от тях е под контрола на представител на управляващата Народна партия на Рахой.

Като начало, Мадрид формално трябва да уведоми каталунския премиер Карлес Пучдемон да изпълнява задълженията си и да спре да нарушава законите. Ако Пучдемон отхвъри молбара, правителството ще се обърне към Сената, като уведоми неговия председател.

Уведомлението се изпраща в Комисията за автономните общности, съставена в момента от 54 сенатори, след това Сенатът трябва да уведоми Пучдемон да предостави данни и аргументи в защита на своята позиция, той обаче може да реши да назначи свой представител пред Сенат.

Комисията трябва да състави предложение за дебат и препоръки по повод обръщението от правителството в Мадрид. После Сенатът ще проведе дебати и ще гласува, като за решение е нужно одобрението на поне половината сенатори – 13 от 266, докато Народната партия разполага със 149.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!