След три неуспешни опита за регистрация парламентът не успя да събере необходимия кворум и няма да заседава днес.

При последния опит в залата имаше едва 106 народни представители, при необходим минимум от 121. Следващото редовно заседание е в петък от 9.00 часа.

КОМЕНТАРЪТ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТА

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че нито един депутат от БСП и ДПС не се е регистрирал.

„Предстои да проверя колко от останалите народни представители от другите парламентарни групи не са били в зала по неуважителни причини”, каза Караянчева.

Тя добави:

„Изключително съм разочарована, защото мисля, че тук има отговорни хора, които са дошли да работят, а не да представят визията си в работно време. Има изключително много време да се представя и да се правят приемни по общините, откъдето са народните представители. В пленарните заседания трябва да участват всички“.

Председателят на парламента заяви, че в днешния дневен ред на парламента имало важни точки, чието разглеждане се е провалило, сред които са Законът за местното самоуправление и Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина.

„Оказва се, че днес е нулев ден. Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат възнаграждение. Две трети от възнаграждението за днес ще бъде отнето“, подчерта Караянчева и допълни, че ще бъдат санкционирани и липсващите от зала депутати от ГЕРБ.

Тя прикани всички народни представители да се ангажират с работата си в пленарна зала и да присъстват на утрешното редовно заседание.

„Говорим за свален рейтинг. Как по-точно тези народни представители вдигат рейтинга?“, попита тя и подчерта, че не предвижда провеждане на извънредно заседание.

ГЕРБ

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че няма основание „да се сърдим” на нерегистриралите се депутати.

„Не мога да кажа, че те са виновни да няма днес пленарно заседание. Виновни са всички, които не са се регистрирали”, каза той.

И допълни:

 „Когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен политически ред“.

Цветанов подчерта, че мнозинството не е успяло да осигури кворум заради депутати в командировка, които според него са около 10-12 души.

„Имаме колеги, които изпълняват своите ангажименти, свързани с парламентарните измерения в Европа“, аргументира се той.

Според него, ако опозицията продължи да не се регистрира в зала, управляващите ще трябва да сведат отсъствията си до минимум, за да се провеждат нормални заседания.

БСП

Депутатът от БСП Александър Симов отрече опозицията да е саботирала пленарното заседание.

„Това не е саботаж. ГЕРБ са тези, които направиха гафа. Длъжни са да си осигурят кворум, за да върви работата на парламента”, каза Симов.

По думите му „ГЕРБ още от 2013 година насам твърдят, че осигуряването на кворум е работа на мнозинството”.

„Аз разбирам, че сегашното управление действа на принципа: „Като се издъниш, обвини БСП“. В този случай това просто не работи. Те си имат достатъчно депутати да си направят кворум, очевидно част от тях не си бяха направили труда да дойдат до зала“, коментира Симов.

Той подчерта, че голяма част от депутатите на левицата не са били в зала, защото са на срещи с избиратели из страната, а лидерът на партията Корнелия Нинова ще се среща с европейски посланици, на които трябва да представи изработената от БСП „Визия за България“.

„Ние имаме с какво да се занимаваме. Тези, които нямаме срещи, бяхме тук в зала, но пак ще повторя, че ГЕРБ решиха да си починат“, допълни Симов, визирайки липсващите депутати от управляващите, които са в командировка.

На въпрос дали народните представители от опозицията ще се регистрират в началото на утрешното пленарно заседание, той отговори: „Нека да видя дали ГЕРБ ще решат да се разходят до зала. Няма ние да осигуряваме техния кворум. Следваме техния принцип“.

ДПС

Лаконични в коментара си бяха от ДПС.

„Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията. Това е цитат, а не мое твърдение“, каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Припомняме, че по време на предишното управление на БСП и ДПС именно настоящият министър-председател и председател на ГЕРБ Бойко Борисов въведе тази политика. Тогава той упорито заявяваше, че е работа на парламентарното мнозинство да осигурява кворума за заседанията на Народното събрание.

Именно това визира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, казвайки, че изказването му е цитат, а не негово лично твърдение.

КАКВО ПРЕДВИЖДАШЕ ПЛЕНАРНИЯ ДЕН

Парламентът трябваше да разгледа промени в Закона за местното самоуправление. Предвижда се специално звено в общината да отговаря за изпълнение на актовете на кмета и Общинския съвет по опазване на обществения ред, имуществото и организацията на движението по пътищата.Промените не задължават, а дават възможност за създаване на подобна структура.

Служителите в новото общинско звено ще бъдат пряко подчинение на кмета, но дейността им ще бъде координирана с МВР.

Те ще преминават на обучение по специална програма, изготвена от ГД „Национална полиция”.

Промените предвиждат служителите да имат право да изискват документ за самоличност. Ако преценят, че лице, което извършва нарушение или с поведението си нарушава обществения ред и може да застраши своя или чужд живот, служителите могат да ограничат правото му на свободно придвижване до пристигането на полицейски орган.

Втора точка в дневния ред беше обсъждане на второ четене на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

ЕВРОПЕЙСКАТА ПРАКТИКА

Подобни действия на депутати няма никъде в Европа. Там народните представителите в парламента, избрани от гражданите, са длъжни да бъдат в пленарната зала и там да защитават интересите на избирателите си и да отстояват техните позиции.

Това е един от основните принципи на парламентаризма и демокрацията, който очевидно не се спазва от българските народни предствители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук