Парламент, гласуване

Депутатите одобриха промените в Закона за държавния бюджет за 2020 година. Актуализацията се наложи заради кризата с разпространението на COVID-19 у нас и ще даде възможност на страната да поеме нов дълг от международните финансови пазари. Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 млрд. лева, както поиска правителството. Депутатите също така намалиха драстично глобата за нарушаване на противоепидемичните мерки и направиха изменения в някои мерки за подпомагане на бизнеса.

Бюджетът

Първоначално, народни представители от ГЕРБ поискаха да бъде разписана възможност за финансиране от Международния валутен фонд (МВФ), с аргумента, че ни е необходим пълен набор от възможности, за да си осигурим най-изгоден дълг. Финансовият министър Владислав Горанов обаче настоя тя да бъде оттеглена. Според него държавата ни не е на етап, който да налага да се прибегне до най-големия световен кредитор. Остава възможността за финансиране чрез международни финансови институции, както и чрез емисия външен дълг.

Сред мотивите на поисканата актуализация са очакванията за намаляване на вътрешното потребление в страната, свиване на износа и вноса, и по-ниска заетост.

Прогнозата е износът на услуги, към които спадат туризмът и транспортът, да се срине с близо 26%. Износът на стоки и услуги общо пък се очаква да спадне с повече от 16%. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем. Предвижда се спад в цените на повечето стоки, с изключение на храните и останалите стоки от първа необходимост, които не са засегнати от ограниченията, въведени заради COVID-19.

Глобите

Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение бяха одобрени на второ четене на днешното извънредно пленарно заседание, с което парламентът значително редуцира глобите, с изключение на тези за нарушаване на карантинен режим.

За разходка в парка например нарушителите ще бъдат глобявани с 300 лева, вместо с досегашния размер на санкцията – 5000 лева. При повторно нарушения обаче глобата скача на 1000 лева.

Мерки за бизнеса

С направените промените депутатите се съобразиха и с искането на бизнеса за промяна в механизма 60/40. Освен 60-те процента за заплати на работниците, държавата ще заплаща и осигуровките, които се дължат от работодателите. Парите за това ще бъдат осигурени от Фонд „Безработица“.

Освен 700-те млн. лева, с които държавата увеличи акционерния капитал на Българската банка за развитие, още 700 млн. лева ще гарантират кредитите, които банката ще дава. Така помощта за бизнеса през банката нараства на 1,4 млрд. лв.

В рамките на три поредни месеца пък лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващи се ще могат да получат безлихвен кредит до 1500 лв. месечно, като срокът на гратисния период за погасяване ще бъде най-малко от 3 до 5 години, а срокът за погасяване – 10 години.

Ще има възможност и за безлихвен кредит за малките предприятия до 100 000 лв.

До края на извънредното положение всички хора, които са на борсата и получават обезщетение, ще могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители при облекчен режим и то без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“.

Депутатите решиха още до отмяна на извънредното положение партиите да останат без държавна субсидия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!