F-16 блок 70
F-16 блок 70

епутатите актуализираха бюджета заради сделката за F-16. На първо четене от 191 гласували депутати, „за“ бяха 117, „против“ 72 и само двама се въздържаха.

„В дългите и напоителни изказвания от колегите не беше направено нито едно предложение за изменение и допълнение в законопроекта“, заключи след гласуването председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя предложи законопроектът да бъде разгледан и на второ четене. На второто четене актуализацията на бюджета подкрепиха 113 народни представители, против гласуваха 72-ма, двама се въздържаха.

По-рано днес депутатите ратифицираха и договорите, обединяващи доставката на новите самолети F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване, с което дадоха зелена светлина на модернизацията на Българските военновъздушни сили. Ратификацията подкрепиха ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а против сделката с американската страна се обявиха от БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“.

Цялостният пакет – самолети, оборудване за мисиите, наземно обслужване, въоръжение, както и обучение на летци и технически състав, е на стойност малко над 1,256 млрд. щатски долара – цената, която страната ни трябва да заплати, за да издигне на ново ниво бойните способности на българската авиация и да я направи оперативно съвместима с партньорите на НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук