Десислава Ахладова

Днес депутатите трябва да гласуват оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който се оттегли от поста на 26 август, без да обяви мотиви за това. Предложението на управляващите е той да бъде наследен на поста от досегашния му заместник и бивш районен съдия Десислава Ахладова.

Работният ден депутатите включва дебат по поредните промени в Изборния кодекс, свързани с машинно гласуване, каквото трябва да се проведе на следващите избори, когато и да са те. Законопроектите са два – на ГЕРБ и ДПС, а новите текстове ще бъдат гласувани на първо четене в пленарната зала.

Управляващите от ГЕРБ предлагат да има минимум едно устройство в секциите с над 300 избиратели, но всеки сам да избира как да упражни правото си на глас – на машина или с хартиена бюлетина.

Сред предложенията е  още в кодекса да бъде разписана и специална глава, предвиждащи смесена система при вота за Велико Народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

Отговорността за организираното машинно гласуване пък управляващите прехвърлят изцяло на ЦИК, срещу което преди няколко дни възрази председателят на изборната комисия Стефка Стоева. Макар и формално да депозира лични мотиви за напускането на поста, стана ясно, че тя е настоява закупуването на машините да се извърши от държавата, в лицето на изпълнителната власт.

Оттеглянето на Стефка Стоева от поста също трябва да бъде формално одобрено от депутатите в пленарната зала, като все още няма внесена кандидатура за неин наследник. По правило нейните функции би следвало да се поемат от един от заместниците ѝ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук