Изборът на управител на Българска народна банка (БНБ) и разплащанията към пътните фирми са две от основните теми, с които депутатите ще се занимаят през новата пленарна седмица. Предстои и второто четене на промените в Закона за съдебната власт.

В сряда, 13 април, депутатите ще започнат работа с второ гласуване на измененията в Закона за здравното осигуряване. Те се отнасят за лицата, които имат статут на предоставена временна закрила в България.

Получилите такъв статут бежанци ще имат същите права като здравно осигурените българи. Така нашата страна ще поеме безвъзмездно здравните осигуровки на бежанците, които имат временна закрила у нас.

Промяната ще важи и за всички бежанци, не само за идващите от Украйна, като им дава право на временна закрила на хуманитарен статут в рамките на една година.

Предстои и второ четене на промените в Закона за здравето, според предварително обявения дневен ред на депутатите.

БНБ и ремонтите на пътищата в дневния ред на парламента за седмицата

В четвъртък, 14 април, народните представители ще се заемат с проблемите в АПИ и пътния бранш. Те ще разгледат проект на решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

Премиерът Кирил Петков съобщи на среща с представители на пътния бранш в района на гара Яна, че „Продължаваме промяната“ предлага на коалиционните партньори и Народното събрание 50% от парите за пътищата (малко над 600 млн. лв.) да се изплатят веднага на строителите, а останалите – след одобрение на парламентарни комисии и доклад, че строителните дейности са реално извършени.

В петък, 15 април, преди традиционния парламентарен контрол, програмата предвижда депутатите да изберат управител на БНБ. Вероятно това няма да се случи, единият кандидат – Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” оттегли кандидатурата си, а премиерът Петков заяви, че ПП няма да подкрепи другия кандидат – Любомир Каримански от „Има такъв народ”. Според Кирил Петков най-добре ще е ИТН да оттеглят номинацията на Каримански. БСП са на същото мнение.

Според Тошко Йорданов от ИТН „Продължаваме промяната” се опитват да овладеят и БНБ, без да имат читав кандидат. Лидерът на партията Слави Трифонов и тази тема коментира чрез Фейсбук профила си. Той сравни казуса „БНБ” с мелодрама, с елементи на сапунен сериал и бе категоричен, че няма да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук