народно събрание

Гласуване в парламента по казуса с оттеглянето на кандидат-премиера на „Има такъв народ“ Пламен Николов все пак ще има. Това стана ясно след заседание на извънредния председателски съвет.

Гласуването в пленарна зала ще се проведе като първа точка ма заседанието в четвъртък, но на такова няма да бъде подложена кандидатурата на Николов за премиер или предложения от него състав на кабинета, а личното му волеизявление да се оттегли от процедурата.

„Прие се решението, за което практикуващите юристи изразихме становище още сутринта. Трябва да има краен акт на събранието, то трябва да бъде решение и трябва да бъде гласувано. Трябва да стане в зала с дебати и ще стане утре сутринта“, посочи адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Той обясни, че актът на президента е краен, стабилен, а оттук нататък топката е при депутатите.

Това е нашият мач и ние няма как да избягаме от отговорността да финализираме процедурата, допълни още Хаджигенов.

Юристът припомни, че възникналият казус е правен прецедент, тъй като такава ситуация досега не е възникнала и трябва да бъде решен по най-добрия начин, с устойчив правен акт. Той се пошегува, че няма опасност парламентът на направи Пламен Николова „насила премиер“.

Десислава Атанасова от ГЕРБ допълни, че личната воля трябва да бъде зачетена, за да може конституционната процедура да продължи нормално.

„Следва да има задължително акт на НС, за да обективира волята на народните представители в парламентарната република, както и за да може след това да последва хода на конституционната процедура, а президентът да има възможност да издаде втори указ за връчване на втория проучвателен мандат“, потвърди решението Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Проектът на решение ще бъде подготвен още днес и внесен в разглеждане в пленарната зала.

Припомняме, че безпрецедентния казус възникна след като вчера лидерът на „Има такъв народ“ заяви чрез видео, че предлагание от партията кабинет няма да бъде подлаган на гласуване. Причината е, че не беше намерена подкрепа от другите парламентарни групи, заради което се размениха и остри реплики. Малко след това кандидат-премиерът съобщи чрез „Фейсбук“, че се оттегля по „лични причини“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук